David och Lina fick Gastronomiska Akademiens diplom!

david.o.kullorna.smallerlindegren.sign.smaller

David och Lina Lindegren, i Sinarpsdalen utanför Båstad, fick förra året ta emot Gastronomiska Akademiens diplom för ” …att de med ekologisk uppfödning, eget slakteri, gårdsbutik och omfattande folkbildning räddar rasen rödkulla. ” Rödkulla är, för den oinvigde, en gammal svensk koras och den ser ut som i sagoböcker från förr.

Det är tio år sedan David och Lina flyttade till gården i Sinarpsdalen. Då var marken utarrenderad och båda pendlade till jobb på var sitt håll. David var trött på att sitta i kontorsstolen och funderade på om han inte kunde ha någon slags verksamhet på hemmaplan.

Grannen, var bonde och hans djurhållning med rödkullor och utedrift var klart inspirerande, när han sen gav David och Lina en ko i bröllopspresent blev det startskottet till något nytt. David sa upp sig på sitt jobb för att istället satsa på lantbruket. De första åren gällde det bara att få allt att fungera och börja försiktigt med försäljning, i mindre skala, till privatkunder. 2010 gjorde David och Lina en ny satsning och blev delägare i Bassholma slakteri. Året därpå öppnade de en liten gårdsbutik och därefter började de ta med matintresserade på vandringar i bygden. Bjärehalvön är ju lite av ett skafferi för delar av landet. För två år sedan invigdes nya butiken, så som den ser ut idag, med egen chark, styckning och hängmörning.

Paret Lindegrens har skaffat sig ett gott namn hos kockeliten. Rödkulla ger ett mört och smakrikt, lagom melerat kött.

 

Comments are closed.